Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
Δημιουργία της Crédit Agricole Consumer Finance, ηγετικού πάροχου καταναλωτικής πίστης στην Ευρώπη
23.04.2010
Οι Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των Sofinco και Finaref την 1η Απριλίου 2010, ενέκριναν την συγχώνευση των δύο εταιρειών με σκοπό την δημιουργία του νέου ηγέτη στην καταναλωτική πίστη σε Γαλλία και Ευρώπη: την Crédit Agricole Consumer Finance.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας συνεδρίασε για πρώτη φορά την ίδια μέρα μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση και διόρισε τον κο Jean-Yves Hocher στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Crédit Agricole Consumer Finance. Ο κος Philippe Dumont, CEO των Sofinco και Finaref από την 31η Ιουλίου 2009, θα είναι ο CEO της Crédit Agricole Consumer Finance.
 
Με 75.8 δισεκατομμύρια Ευρώ χαρτοφυλάκιο στο τέλος του 2009, παρουσία σε 21 χώρες, πρώτη θέση σε πολλές αγορές και 27 εκατομμύρια πελάτες, η Crédit Agricole Consumer Finance, είναι αυτή τη στιγμή ο ηγετικός πάροχος καταναλωτικής πίστης στην Ευρώπη.
 
Τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείρισηέχουν ως εξής:
  • Γαλλία, 37% του χαρτοφυλακίου στο τέλος του 2009
  • Ιταλία (εξαιρουμένων των συνεργασιών με κατασκευαστές αυτοκινήτων) 26%
  • διεθνείς θυγατρικές (εκτός Ιταλίας) 14%
  • συνεργασίες σε 17 χώρες με Fiat (FGA Capital) και Ford (Forso), 23% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
 
Κύριοι τομείς ανάπτυξης:
 
Η Crédit Agricole Consumer Finance επιδιώκει μια στρατηγική τριών κατευθύνσεων.
  • Βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας όπως δείχνουν και οι συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε Ολλανδία, Ιταλία και Γαλλία, όπως επίσης και τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της αύξησης του κινδύνου που συνδέεται με την κρίση.  
  • Επέκταση εκτός Γαλλίας: το 2010, η Guangzhou Automobile Group Co. Ltd (GAC), μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων στην Κίνα και η Crédit Agricole Consumer Finance πρόκειται να ιδρύσουν μια εταιρεία χρηματοδότησης αυτοκινήτου σ’ αυτή τη χώρα,
  • Δημιουργία γερής βάσης εντός του Ομίλου της Crédit Agricole, ειδικά σε ότι αφορά τα τραπεζικά δίκτυα του Ομίλου.
 
Αποτελέσματα 2009:
 
Σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η Sofinco και η Finaref, εδραίωσαν την εμπορική τους θέση το 2009. Στη Γαλλία, η επιχειρηματική δραστηριότητα των Sofinco και Finaref κατέκτησε το 2009 μερίδιο 19.2% στην αγορά (πηγή: ASF), από 18.2% το 2008 και 17.6% το 2007.
 
Οι επιδόσεις των θυγατρικών στις αγορές εκτός Γαλλίας ήταν επίσης υψηλές, αντιπροσωπεύοντας το 62% των υπό διαχείριση στοιχειών του συνολικού ενεργητικού υπολογιζόμενο στο 62% του χαρτοφυλακίου. Το 2009, η διαδικασία συγχώνευσης ολοκληρώθηκε στην Ολλανδία και η συγχώνευση των Agos και Ducato δρομολογήθηκε στην Ιταλία. Οι δύο συμμαχίες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν ηγέτες στην καταναλωτική πίστη και στις δύο χώρες.
Οι διεθνείς συνεργασίες με κατασκευαστές αυτοκινήτων επίσης επεκτάθηκαν δυναμικά. Δύο νέες αναπτυξιακές συμφωνίες υπεγράφησαν το 2009, μετατρέποντας την FGA Capital αποκλειστική εταιρεία χρηματοδότησης στην Ευρώπη για τις μάρκες Jaguar και Land Rover (με την Tata Ινδίας) και Chrysler, Dodge και Jeep (με την Chrysler).
 
Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, οι θυγατρικές καταναλωτικής πίστης της Crédit Agricole παρήγαγαν έσοδα €3.165 εκατομμυρίων, με 28% αύξηση το 2009. Η αύξηση του Καθαρού Τραπεζικού Εσόδου (NBI) απορροφήθηκε μερικά από την αύξηση του κόστους κινδύνου, πράγμα που επηρέασε με παρόμοιο τρόπο όλες τις χώρες.
Γενικά, το καθαρό έσοδο αυτού του τομέα αυξήθηκε κατά €457 εκατομμύρια, αύξηση +20%, περιλαμβάνοντας ένα έκτακτο φορολογικό κέρδος που προήλθε από τη συγχώνευση Agos-Ducato.
 
 
Παρουσία στην Ελλάδα

Στην Ελληνική αγορά, η Emporiki Credicom είναι η θυγατρική του Ομίλου CACF που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα.  

H Εμπορική Credicom Τράπεζα Α.Ε. ιδρύθηκε το 2003 στα πλαίσια στρατηγικής συμμαχίας της Εμπορικής Τράπεζας με το διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο της Crédit Agricole S.A. και εξειδικεύεται στην καταναλωτική πίστη. Αρχικά, στη μετοχική της σύνθεση συμμετείχαν ισοδύναμα η Εμπορική Τράπεζα και η Sofinco.  
Από 1ης Ιανουαρίου 2010, το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Emporiki Credicom ανήκει πλέον στην Sofinco, αντίστοιχη Εταιρία παραγωγής & διαχείρισης προϊόντων του Ομίλου της Crédit Agricole.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό της μοντέλο, η Εμπορική Credicom προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες καταναλωτικής πίστης μέσω εναλλακτικών δικτύων.
  • Χρηματοδότηση στο σημείο Πώλησης (POS finance – οχήματα, οικιακός εξοπλισμός)
  • Συνεργασία με κορυφαία εμπορικά σήματα και μεγάλες αλυσίδες καταναλωτικών προϊόντων
  • Απευθείας πωλήσεις
Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε και αναπτύσσει διαρκώς ένα ευρύτατο πλέγμα συνεργασιών με εμπορικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους και ταυτόχρονα προσεγγίζει απευθείας τον τελικό καταναλωτή μέσω ενεργειών direct marketing.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη της δραστηριότητάς της, κατόρθωσε να κατακτήσει ηγετική θέση στο χώρο της χρηματοδότησης αυτοκινήτου και να εισέλθει δυναμικά σε νέες αγορές, όπως η μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτου , οι ασφάλειες και  η χρηματοδότηση οικιακού εξοπλισμού.
 
 
Πληροφορίες για Δημοσιογράφους:
 
Emporiki Credicom Corporate Division, Κωστολίδου Κική, (+30) 210 9396656, Kostolidou.k@credicom.gr